avoinna
ke-su12-18
FacebookInstagram
TUTUSTU TAITEILIJAAN: MARKKU HAANPÄÄ
Markku Haanpää

Toukokuun nosto Markku Haanpää on työskennellyt viime vuodet enimmäkseen mustemaalauksen, installaatioiden, monotypian ja maalauksen parissa. Häntä..

TUTUSTU TAITEILIJAAN: MARKKU HAANPÄÄ
Markku Haanpää

Toukokuun nosto Markku Haanpää on työskennellyt viime vuodet enimmäkseen mustemaalauksen, installaatioiden, monotypian ja maalauksen parissa. Häntä kiinnostavat struktuurit, kerroksellisuus, värien rinnastukset ja niiden hehku ja hehkumattomuus. Turun Taidelainaamossa Haanpäällä on tällä hetkellä kaksi teosta, joiden tekniikka on muste paperille.

Haanpään teoskokonaisuudet ovat usein moniosaisia ja toistavat samoja elementtejä. Hän uskoo toiston voimaan, sen rajattomiin mahdollisuuksiin ja vaikuttavuuteen. Kokonaisuuksien yksittäiset osat toimivat eräänlaisina mantroina. Haanpään käsittelemät teemat ovat näyttelykohtaisia ja rakentuvat siitä aineistosta, jonka aika tarjoaa ja mihin aiheeseen hän kokee voivansa vaikuttaa. Varsinkin luonnonsuojeluun liittyvät arvot ovat Haanpäälle sydämen asia. Haanpää vertaa työskentelyään tapaansa kulkea puutarhassa tai luonnossa: hän pysähtyy usein ihmettelemään, jatkaa matkaa ja pysähtyy taas. Lähtökohdat työskentelylle löytyvät usein läheltä, kauneus luonnosta, säröt ihmissuhteista ja kulumat ajasta. Taiteilija pyrkii löytämään merkitykselliset tavut hälyn keskeltä.

Haanpää pitää ilmastonmuutosta ajankohtaisista teemoista väistämättä kiinnostavimpana ja sen näkymistä taiteessa positiivisena asiana. Hän harkitsee itse tarkkaan materiaaleista lähtien miten kuormittaisi ympäristöä mahdollisimman vähän ja jopa neutralisoisi hiilijalanjälkensä. Haanpää on muun muassa myynyt installaatioidensa teososia Luonnonperintösäätiön hyväksi. Luonnonperintösäätiö hankkii ikimetsää lahjoitusvaroin ja suojelee sen pysyvästi. Näin teokset ovat konkreettisesti muuttuneet ikimetsäksi pala kerrallaan. Haanpää arvostaa tässä ajassa konkreettisia ympäristötekoja hienolta kuulostavien suunnitelmien sijaan, sillä teot ovat tärkeitä, olivat ne sitten pieniä tai suuria.

Markku Haanpään terveiset teoksen ostajalle:

Kiitos, kun tarjoat teokselleni kodin! On aina hieno hetki, kun teokseni koskettaa niin paljon, että joku hankkii sen kotiinsa ja arkeensa. Toivottavasti teos myös paljastaa uusia kerroksia ajan saatossa, teoksissani niitä nimittäin on.

Millainen oli ensimmäinen myymäsi teos ja miltä sen myyminen tuntui?

Ensimmäinen myymäni teos taisi olla paperinarusta valmistettu ryijy. Ryijy oli vihreä ja neliömäinen, ikään kuin pala nurmea. Myyminen oli toki jännittävä tapahtuma ja antoi toivoa, että ehkä minulla voi olla jokin sara taiteen kentällä.

Katso Markku Haanpään teoksia Turun Taidelainaamossa täältä

Taiteilijan kotisivut: markkuhaanpaa.com

Markku Haanpää: Huhtikuu
Markku Haanpää: Kokonaisuudesta Vuosi "Huhtikuu", muste paperille, 72 x 66 cm.