avoinna
ke-la12-18
su12-16
FacebookInstagram
Turun Taidelainaamon loppuvuoden aukioloajat
1.11.2020 alkaen Turun Taidelainaamo on avoinna ke-la klo 12-18 ja sunnuntaisin klo 12 -16.

Loppuvuoden poikkeusaukioloajat jolloin taidelainaamo on suljettu ovat

la 31.10.
su 6.12...
Tutustu taiteilijaan: Suvi Toivoniemi
Suvi Toivoniemi


Tie kuvataiteilijaksi ei aina ole suora. Piirtämisestä ja maalaamisesta innostunut taidelainaamon lokakuun nosto Suvi Toivoniemi oli kiinnostunut..

Tutustu taiteilijaan: Suvi Toivoniemi
Suvi Toivoniemi


Tie kuvataiteilijaksi ei aina ole suora. Piirtämisestä ja maalaamisesta innostunut taidelainaamon lokakuun nosto Suvi Toivoniemi oli kiinnostunut myös muusikon urasta, mutta aivan ensimmäiseksi hänen opinpolkunsa johti Halikon käsi- ja taideteolliseen oppilaitokseen. Sieltä Toivoniemi valmistui tekstiiliartesaaniksi vuonna 1996. Tämän jälkeen hän vietti vuoden Paimion kansanopiston kuvataidelinjalla, jossa sementoitui ajatus halusta ryhtyä kuvataiteilijaksi. Toivoniemi opiskelikin kolme vuotta Alfa-Art kuvataidekoulussa Helsingissä ja valmistui kuvataiteilijaksi vuonna 2003.

Kuvataiteilijaksi valmistumisesta on kulunut 17 vuotta, mutta Toivoniemen tapa tehdä taidetta on pysynyt alkuaikojen kaltaisena. Tekniikassa on tapahtunut kehitystä, mutta maalausprosessi on säilyttänyt hitautensa. Ennen maalauksen aloittamista Toivoniemi sekoittaa kymmeniä erilaisia värisävyjä yhtä värialuetta kohden. Näitä sävyjä hän sitten maalatessaan vielä sekoittaa keskenään. Maalausta kaukaa katsottaessa yhdeltä väriltä näyttävä alue koostuukin siis monista eri värisävyistä, jotka voi nähdä vasta tarkasteltaessa maalausta lähietäisyydeltä. Alkuaikojen tyylistä poiketen Toivoniemi liu’uttaa värisävyt nykyään yhteen eivätkä ne enää ole yhtä tarkasti erotettavissa toisistaan.

Maalaamisen vastapainoksi Toivoniemi työskentelee grafiikan parissa. Grafiikan tekeminen on hänestä mukavaa, koska prosessi eroaa suuresti maalaamisesta. Grafiikkaa tehtäessä laattoja pääsee painamaan vasta usean työvaiheen jälkeen, ja lopputuloskaan ei paljastu ennen sitä. Toivoniemen mukaan grafiikan teossa hauskinta ja jännittävintä onkin juuri teoksen suunnittelu, laattojen tekeminen ja valmistuvan työn arvoituksellisuus. Hänen kiinnostuksensa kuitenkin lopahtaa siinä vaiheessa, kun laatoista pitäisi alkaa tehdä useita vedoksia. Samaa jännitystä lopputuloksesta ei voi enää kokea, joten Toivoniemen grafiikan teosten sarjat jäävät useimmiten pieniksi, alle 10 kappaleen sarjoiksi.

Toivoniemi työskentelee kotinsa kellarissa olevassa työhuoneessa. Hän menee työhuoneelle aina kun ehtii ja pääsee, eikä jää odottelemaan inspiraatiota. Toivoniemi on huomannut, että inspiraatio tulee kyllä, kun pääsee työn touhuun. Toivoniemellä on aina työn alla useita keskeneräisiä teoksia, ja jos yksi ei houkuta, voi tarttua toiseen. Öljyväritöiden täytyy myös antaa kuivua välillä, joten useamman teoksen työstäminen samanaikaisesti takaa työn jatkuvuuden.

Suvi Toivoniemi on valmistumisestaan saakka tehnyt maalauksia, joiden aiheet hän on poiminut arjesta. Innostus arkisiin aiheisiin kumpusi halusta maalata jotain tavallista tai jopa rumaa ja kuvata esine niin, ettei se enää näyttäisikään mitättömältä, vaan katsoja näkisi siinä kauneutta, kenties muistojakin. Ensimmäiset Toivoniemen maalaamat arkiset esineet olivat aterimia, tupakka-askeja ja viilipurkkeja. Siitä asti hän on koittanut maalata esineitä niin, että teoksesta ei välittyisi ”ankea arki” vaan pienet hyvät hetket. Hän toivoo, että esim. hänen karkkimaalauksensa herättelisivät katsojaa muistelemaan ihmisiä, paikkoja ja tilanteita, joihin karkit ovat liittyneet.

Kuten monen muunkin, myös Toivoniemen työhön on tämän vuoden aikana vaikuttanut koronaviruspandemia. Toivoniemi joutui peruuttamaan jo sovitut näyttelyajat, eikä tällä hetkellä uusista ajoista ole sovittu, mutta hän toivoo ensi vuoden tuovan taas mahdollisuuksia näyttelyiden pitoon. Itsenäisen kuvataiteilijan työn ohella Toivoniemi on työskennellyt useana vuotena Salon taidemuseon Veturitallissa mm. vetäen opastuksia ja ohjaten taidetyöpajoja lapsille. Lasten taidetyöpajoja hän on pitänyt myös MLL:n ja Salon kaupungin kautta. Turun Taidelainaamon valikoimissa Toivoniemellä on tällä hetkellä pääasiassa maalauksia, mutta myös taidegrafiikkaa.


Suvi Toivoniemen terveiset teoksen ostajalle:

Kiitos, kun ostit teoksen! Toivottavasti se ilahduttaa ja piristää päiviäsi.


Katso Suvi Toivoniemen teoksia Turun Taidelainaamossa täältä

Taiteilijan kotisivut www.suvitoivoniemi.comPuspus