avoinna
ke-la12-18
su12-16
FacebookInstagram
Tutustu taiteilijaan: Jone Mutka


Kuvataiteilija ja taidegraafikko Jone Mutkaa kiehtoo populaarikulttuuri ja hän tutkii rohkeasti asioita itseään kiinnostavasta näkökulmasta. Jone Mutka kokee, että..

Tutustu taiteilijaan: Jone Mutka


Kuvataiteilija ja taidegraafikko Jone Mutkaa kiehtoo populaarikulttuuri ja hän tutkii rohkeasti asioita itseään kiinnostavasta näkökulmasta. Jone Mutka kokee, että taide antaa mahdollisuuden käsitellä omia ajatuksia ja yhteiskunnallisia ilmiöitä luovasti omilla säännöillä.

Kuvataiteilija Jone Mutka valmistui Turun Taideakatemiasta keväällä 2019. Hänen teoksensa olivat tuolloin esillä NYTT - kuvataiteen valmistuvien näyttelyssä Turun Taidehallissa. Nyt hänen teoksiaan on taas mahdollisuus ihailla Turun Taidehallissa, tällä kertaa Turun Taidelainaamossa, jonka valikoimiin taiteilija lisäsi teoksiaan alkuvuodesta 2021.

Kuvataide tuli merkittäväksi osaksi Mutkan elämää kuvataidelukiossa Savonlinnassa, jonka jälkeen hän jatkoi taideopintojaan Nordiska Konstskolanissa Kokkolassa. Sieltä matka jatkui Turkuun Turun AMK:n Taideakatemiaan. Taide ja taiteen tekeminen ovat olleet Mutkan elämässä läsnä jo vuosia, vaikka kuvataiteilijaksi valmistumisesta on vasta kaksi vuotta. Mutkalle taide on tapa käsitellä omia ajatuksia ja yhteiskunnallisia ilmiöitä tavalla, jossa ei ole selkeitä toimintamalleja tai sääntöjä. Hänen mukaansa tällainen vapaus mahdollistaa sen, että työskentely on aina mielenkiintoista ja käsiteltävästä aiheesta voi löytää usein jotain täysin uutta.

“Yhteiskunnallisten ilmiöiden lisäksi itseäni kiinnostavia aiheita ovat populaarikulttuurin ja korkeakulttuurin rajapinnat. Viime aikoina minua on kiehtonut myös digitaalisuuden ja olemassa olevan fyysisen materiaalin erot ja yhtäläisyydet”, Mutka kuvailee. 

Edellä mainittua aihetta Mutka käsitteli myös yhteisnäyttelyssään ”Machine Translation”, joka pidettiin Galleria Joellassa viime tammikuussa. Taidegraafikko Sara Mannisen kanssa järjestetyssä näyttelyssä molemmat taiteilijat käsittelivät omissa teoskokonaisuuksissaan painetun taiteen perusajatusta eli mielikuvien kääntymistä painopinnalle ja lopulta konkreettisiksi vedoksiksi ihmisen ja koneen yhteistyön tuloksena.

“Minulle on jäänyt ikuisesti mieleen ruotsalaisen nykytaiteilija Katarina Löfströmin kanssa käymäni keskustelu. Pohdimme taiteilijan tarvetta brändätä itsensä visuaalisesti tietynlaiseksi, että olisi aina helposti tunnistettava. Katarina kertoi, että hän rakastaa uudistaa itsensä jokaiseen näyttelyyn. Tämä muistuttaa siitä, että taiteilija saa aina tehdä ja kokeilla rohkeasti uutta”, Mutka toteaa.

“Ensi kertaa grafiikkaa tehdessäni vihasin sen pikkutarkkuutta”

Turun Taideakatemiasta valmistuttuaan Jone Mutka halusi pitää pienen tauon taiteen tekemisestä ja antaa itselleen tilaa olla ja pohtia. Tauon jälkeen aika oli taas kypsä taiteen tekemiselle. Mutka työskentelee nykyään aktiivisesti ystävänsä kanssa jaetussa työhuoneessa Leaf Centerissä sekä aika ajoin myös Turun Taidegraafikoiden yhteisellä grafiikanpajalla Barkerilla Raunistulassa. 

“Nykyisin teen useimmiten taidegrafiikkaa, mutta muistan aina ensi kertaa grafiikkaa kokeillessa vihanneeni sen pikkutarkkuutta ja pitkällisiä tarkkoja työvaiheita. Nykyään itse tekoprosessi kiehtoo taidegrafiikassa kaikista eniten. Serigrafiasta on muodostunut päätekniikkani.”, Mutka kertoo.

Nykyään Mutka myös miettii teoksiaan melko pitkään, toisin kuin aiemmin. Itse fyysinen teko, kuten taidegrafiikan painaminen, on hänelle usein todella lyhyt osa koko prosessista. Haasteita taiteenteolle asettaa muun muassa välineistön puute sekä materiaalien saatavuus ja niiden hinta. Etenkin serigrafian kohdalla työtilojen puute Turussa on merkittävä ongelma. 

“Yhteistyöhuonetta serigrafialle ei vielä toistaiseksi Turussa ole. Nyt olenkin tästä syystä siirtymässä puupiirrosten tekoon. Palaan tähän opiskeluaikoina tutuksi tulleeseen tekniikkaan, koska sen tekeminen on mahdollista lähes missä vain”, taiteilija toteaa.
 
Mutka näkee, että työtilaongelma koskee kaikkia taiteenaloja, ei vain kuvataidetta. Toistaiseksi taidegraafikoilla on vielä yhteistyötila Barkerilla, jossa esimerkiksi metalligrafiikan teko on mahdollista. Yhteisen pajan tulevaisuus on kuitenkin epävarma, sillä Barkerin kiinteistö muutetaan asumiskäyttöön lähivuosina ja työtilasta joudutaan luopumaan.

“Aloitin grafiikanpajan pajamestarina Barkerilla tämän vuoden alussa. Aiemmin pajamestarina toimi pitkään kuvataiteilija Matti Helenius. Käyn pajalla vähintään kerran viikossa katsomassa tilan kunnon, siivoamassa ja kartoittamassa mahdolliset tarpeet, jos esimerkiksi pitää tilata jotakin materiaaleja”, Mutka kertoo.

Oman taiteen tekemisen ja pajamestarina toimimisen lisäksi Mutkalla on myös päivätyö. Hän haaveilee kuitenkin siitä, että voisi omistaa taiteen tekemiselle suuremman osan ajastaan.

“Koen taiteen työksi ja toivon joskus pystyväni tekemään sitä päätoimiseksi ammatikseni”, hän sanoo.


Kuva näyttelystä Machine Translation Galleria Joellassa Tammikuussa 2021


Yhteiskunnallisia teemoja Kauniiden ja rohkeiden näkökulmasta tarkasteltuna

Jone Mutka kertoo nauttivansa siitä, että taideteokset antavat kokemuksia, joita ei voi antaa ja kokea muiden medioiden tuottamana. Taideteos ei pelkästään välitä informaatiota vaan sillä on muitakin funktioita, kuten herättää tunteita. 

“Rakastan käydä näyttelyissä ja Turku on täydellinen kaupunki siinä suhteessa. Täällä on eri tavalla profiloituneita gallerioita ja hyviä museoita eli on mahdollista nauttia laadukkaasta kuvataiteen tarjonnasta monipuolisesti. Käyn aika-ajoin myös Helsingissä museo- ja galleriakierroksella.”, Mutka kertoo.

Viime vuosina Mutka on seurannut tiiviisti lähinnä kotimaista taidetta, ja hän arvostaa suomalaisia taidegraafikoita suuresti.

“Serigrafian ollessa itselleni ominainen tekniikka valehtelisin, jos väittäisin, ettei Andy Warhol kiehdo minua yhä kaikkien näiden vuosien jälkeen kaikessa mystisyydessään ja suuruudessaan.Suomessa on useita todella taitavia taidegraafikoita, jotka uudistavat taidegrafiikan käsitettä koko ajan. Kotimaisista taidegraafikoista ihailen suuresti Sirkku Ketolan loistokkaita serigrafioita sekä Tiina Vainion tapaa tehdä taidetta, josta välittyy into ja ilo luoda aina jotain täysin uutta”, Mutka ylistää.

Tällä hetkellä taiteilija työstää seuraavaa yhteisnäyttelyään.

“Nyt työstän teoksia Turussa B-galleriassa 8.-25.7.2021 järjestettävään yhteisnäyttelyyn ”Kaunis ja rohkea”, jossa nähdään teoksia minulta ja Iida Kilpeläiseltä. Näyttelyssä käsitellään yhteiskunnallisia teemoja Kauniit ja rohkeat tv-sarjan hahmon Brooke Loganin kautta. Käsittelemme fiktiivisen sarjan kautta yhteiskunnallisia teemoja kuten naisen asemaa ja avioliittoinstituutiota ja pohdimme, miten sarjassakin pyörivät teemat rinnastuvat todelliseen maailmaan”, Mutka paljastaa.


Jone Mutkan terveiset teoksen ostajalle:

Teokseni ovat usein esittäviä, joten toivon teoksen pääsevän kotiin, jossa se saa olla katselun kohteena, olla vuorovaikutuksessa tilan kanssa ja herättää keskusteluja katsojissa. On hienoa pystyä tuomaan taidekokemuksia myös kotiin gallerioiden ja museoiden lisäksi!Katso Jone Mutkan teoksia Turun Taidelainaamossa
täältä

Taiteilijan kotisivut: https://www.jonemutka.com/


Art history error - Serigrafia paperille, 2019, 72 x 72cm